hebben we iets geleerd van de kredietcrisis?

  • Cor

    Zie het bericht op

    http://www.nu.nl/economie/1896864/zorgverzekeraar-beloont-keuze-topbehandelaar.html.

    In Nederland worden in de zorg al topsalarisen verdient door een select groepje. Namelijk door apothekers, bestuurders cq managers en medisch specialisten. Het inkomensniveau zit zelfs aan de wereldtop en dat is nog niet genoeg. We moeten nummer 1 worden.

    Het meest achterlijke wat ik hoorde was dat de directeur van een verzorgingshuis die na een samenvoeging overgebleven was een gratis woning in de buurt van de hoofdvestiging mocht uitzoeken en 50% salarisverhoging plus een “niet vertrekbonus” kreeg.

    Wij zijn al blij als we na een reorganisatie onze baan mogen houden en dat gaat vaak nog tegen een lager salaris.

    De fundamenten van de zorgcrisis is gelegd met het afschaffen van het ziekenfonds. Nu worden specialisten met bonussen omgekocht en ziekenhuizen komen in handen van het bedrijfsleven. Je ziet het steeds verder afglijden en zorg word iets dat alleen bereikbaar is voor degene die het kunnen betalen. Heb je geen geld of zorgverzekering dan blijf je maar op de stoep liggen. Dat is nu al de praktijk.

    De kosten worden steeds hoger opgeklopt met zaken die niets met zorgverlening te maken hebben maar meer met de graaicultuur. Privatiseren dat moest toch zonodig……

  • maria

    Nu al is er een tekort aan huisartsen en aan medisch specialisten.Je ziet dat overal verpleegkundigen en andere lager opgeleiden worden ingezet dáár waar eigenlijk artsen zouden moeten zitten.Het klinkt zo mooi: “nurse practitioners”, “mammacareverpleegkundige” enz. enz. maar in feite zijn dit plaatsen waar eigenlijk een arts zou moeten zitten.Als de inkomens van deze beroepsbeoefenaars omlaag zouden gaan zouden nog minder mensen huisarts of medisch specialist willen worden.U zou dan uw huisarts nooit meer zelf zien, maar nog vaker door een verpleegkundige “behandeld” worden.

    In veel ziekenhuizen is het bijvoorbeeld al vaste prik dat een vrouw na een operatie wegens een borstkanker, niet meer terug gezien wordt door de chirurg die haar heeft geopereerd, maar dat om economische redenen de nacontrole gebeurt door verpleegkundigen.Het is maar wat je wilt…

    Maria

  • Cor

    Maria, dat is nu precies wat ik bedoel. Voor de verdiensten van een controle waar jij op doelt komt een chirurg zijn bed niet meer voor uit. Dat laat hij aan zijn assistenten over. Hoe het in financieel opzicht precies werkt weet ik niet maar bij orthodontie betaal je altijd het topsalaris van de beugeltandarts terwijl je door de assistent behandeld word! Dat mogen zij rekenen omdat de assistent onder hun toezicht werkt.

    Hoe achterlijk dit is vergelijk ik even met de financieele wereld. Als de boekhouder de stukken inboekt mag dan het accountantssalaris gerekend worden omdat een accountant de eigenaar van het bedrijf is?

    Maar op deze manier worden rekeningen opgeklopt en deze graaicultuur zorgt ervoor dat zorg onbetaalbaar wordt. Verder verwijs je naar een tekort aan artsen, chirurgen en verpleegkundig personeel. Maar er is zeker geen tekort aan managers. Zij bepalen het beleid. Dus niet alleen hun eigen salaris maar ook huisvesting, kwaliteit en quantiteit van het personeel en datgene wat in personeel geinvesteerd word in de vorm van opleiding, nascholing en salaris. Ik vraag mij af in welke volgorde er prioriteit gelegd word?

    En als het misgaat dan wijzen deze managers altijd naar anderen want zelf kunnen zij er niets aan doen. Het is bv de schuld van de banken dat er geen nieuwbouw gepleegd kan worden. Het is de schuld van de opleidngsinstituten (lees overheid) dat er te weinig medisch specialisten zijn en ga zo maar door.

  • Simon H.

    Een medisch specialist is veelal zelfstandig ondernemer. Het ziekenhuis heeft geen invloed op de verdiensten van een individuele specialist.Ook is er geen sprake van bonussen. Sterker nog, een specialist die zich wil vestigen kan eerst een dikke € 200.000 op tafel leggen om zich in de maatschap in te mogen kopen. Een negatieve bonus zeg maar.

    Hetzelfde voor orthodontisten. De meeste orthodentisten zijn zelfstandigen. Er is geen sprake van een “topsalaris” bij ondernemers. Hooguit van een goed florerende onderneming.

    De vergelijking tussen accountancy en de zorg gaat volledig mank. De tarieven in de zorg worden grotendeels door de overheid vastgesteld. De overheid bepaald bijvoorbeeld welk tarief een tandarts in rekening mag brengen voor een periodieke controle. Net zoals dat de overheid bepaalt welke zorgverlener welke handeling uit mag voeren. Een gaatje vullen mag alleen door een tandarts worden gedaan. Tandsteen verwijderen mag wel weer door een (daartoe opgeleide) assistente.