Bestuurders zorgverzekeraars verdienen 3 tot 6 ton per jaar

  • lindy

    Uit onderzoek van de SP blijkt dat Nederlandse zorgverzekeraars mijlenver boven het salaris van Balkenende zitten. Van de bestuurders van zorgverzekeraars waarvan de beloning achterhaald kon worden, verdient er bijna geen één onder de 300.000 euro. Een bestuurder van UVIT verdient zelfs meer dan drie ministers bij elkaar, namelijk 611.000 euro.

    “Ook voor bestuurders van zorgverzekeraars moet een maximumsalaris gaan gelden ,” stelt SP-fractievoorzitter Agnes Kant. “Die worden immers uit dezelfde verplichte zorgpremies betaald.”

    http://www.sp.nl/zorg/nieuwsberichten/5915/080828-ook_salarisplafond_bij_zorgverzekeraars.html

  • David de Graaf

    in dat rijtje kan je ook medisch specialisten, bejaardenhuisdirecteuren, universtiteitsdirecteuren, liefdadigheidsinstellingen enz scharen.

    Aan het ziekenfonds verdiende de partikuliere maatschappijen niets dus daar moest een eind aan gemaakt worden. Je ziet het resultaat van deze verzekeringslobbie en wat voor een gedrocht er van gemaakt is. En ze hebben een klantenkring van 16 miljoen mensen cadeau gekregen. Daarbij kunnen ze vragen wat ze willen want je moet wettelijk verplicht verzekerd zijn.

    Er is voor ons geen keuze dan de premies, loonbelasting enz. ophoesten.

    Je mag ervan uitgaan dat in de politiek intelligente mensen zitten die weten wat ze doen, de impact van hun beslissingen weten en deze bewust gewild hebben.

    En de gouden hoofdregel voor politicie is

    “maak de regelgeving ingewikkeld”

    “schat de kosten zeer optimistisch in” (voorgespiegeld was EUR 30,00 per maand)

    “bagitaliseer de problemen”

    “repareer de gevolgen voor jezelf”

    Ook dat zijn bewuste keuze's.

    Dat repareren hebben we gezien bij de invoering van het zorgstelsel waarbij het kabinet en de eerste en tweede kamer zichzelf een salarisverhoging -om de gestegen zorgkosten te compenseren- hebben gegeven. En dat was een veelvoud van de EUR 30,00 wat het per maand zou gaan kosten.

    Daarom vind ik het te kort door de bocht om naar de bestuurders van de zorgverzekeraars te wijzen. Zij maken gebruik van de door de politiek geschapen mogelijkheden.

  • lindy

    De rechtse politieke partijen hebben in eerste instantie schuld, maar directeuren van zorgverzekeraars zouden moeten protesteren omdat ze teveel verdienen. En ze moeten een deel van hun salaris aan goede doelen schenken. Maatschappelijk idealisme en solidariteit zijn belangrijk.

  • David de Graaf

    Je moet al een onaangepast karakter bezitten om aan deze topfuncties te komen.

    Op dat niveau word niet aan liefdadigheid gedaan, wel aan zakelijkheid.

    En aan welke liefdadigheidsinstelling wil je dan wat schenken.

    De hartstichting soms? Deze directeur heeft zichzelf 175.000 per jaar toebedeeld.

    Dan de Nierstichting? Deze directeur is goed voor 165.000 per jaar.

    Neem dan een andere charichatieve instelling, deze heren zitten ook ver boven de ton.

    Dacht je misschien aan een goede doelenloterij. De directiesalarisen van de nationale postcodeloterij, Sponsor bingo loterij en bank-giro loterij lopen “gewoon” in de tonnen.

  • lindy

    De SP is een goed doel. SP-politici staan standaard een deel van hun salaris af. Daar tekenen ze voor als ze daar in dienst komen. www.sp.nl

  • Els

    Maar dat is eerdaags ook afgelopen als minister Ter Horst haar zin krijgt.

    Bij de Lilianestichting verdampt volgens mij maar heel weinig geld.

  • David de Graaf

    Dat de SP kamerleden vrijwillig hun salaris in de SP pot laten storten is een fabeltje. Daar zit gewoon dwang achter. Ik krijg bij dat systeem ook geen goed gevoel bij.

    In het oostblok hadden ze ook zo'n soortgelijk systeem. Iedereen hetzelfde onafhankelijk van je inzet. Het resultaat “alles was van iedereen, dus iedereen had niets”. Natuurlijk op de partijbonsen en bevoorrechte vriendjes na. Daar golden andere regels voor.

    Lindy, jouw punt met deze veel te hoge bestuurders beloningen geef ik jouw gelijk. Er is geen enkele relatie tussen prestatie en beloning meer. Maar de politiek heeft de omstandigheden daarvoor geschapen. Vrije markt werking en privatiseren. Dat moest toch zo nodig! De oplossing zal van de politiek uit moeten komen.

    Niet dat ik dit verwacht want je breekt niet zomaar door het “old boys” circuit heen.

    Waar het bedrijfsleven politicie smeren met bv een commisariaat, snoepreisje enz.