Hoe sterk kunnen zorgverzekeraars later hun premies en voorwaarden veranderen?

  • Hayo Giessen

    1a. In hoeverre kunnen de zorgverzekeraars na 1 maart 2006 hun premies en polisvoorwaarden voor de basisverzekering veranderen?

    1b. Hoe zal dat de komende twintig jaar zijn?

    1c. In hoeverre kun je in de toekomst nog een andere zorgverzekeraar kiezen, stel dat je dan inmiddels chronisch ziek bent geworden?

    1d. Is een nieuwe zorgverzekeraar bij zo'n overstap vrij in zijn tarieven? Zoja, dan wordt het voor iemand die dan inmiddels chronisch ziek is, onbetaalbaar om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar! Ook als de eigen zorgverzekeraar extreem duur wordt.

    2a, 2b, 2c en 2d. Zelfde vragen voor de aanvullende verzekering.

    3a, 3b, 3c en 3d. Zelfde vragen voor de tandartsverzekering.

    4. Welke websites geven duidelijke en onafhankelijke informatie voor het kiezen van een zorgverzekeraar?

  • Simon Kabelfoon

    1.a. qua voorwaarden voor zover de zorgverzekeringswet daar ruimte toe biedt. Qua premie in principe “ongelimiteerd”.

    Beide op basis van de zogenaamde en-bloc-bepaling.

    Dient vooraf aan verzekerde kennis van te worden gegeven, die heeft dan doorgaans 2 maanden te tijd om akkoord te gaan of over te stappen.

    1.b. niet anders, want dezelfde en-bloc-bepaling blijft bestaan. Wanneer je bedoelt hoeveel een en ander kan stijgen ofzo…… geen idee.

    1.c. voor basisverzekering altijd recht om over te stappen. Acceptatieplicht bij zorgverzekeraars.

    1.d. v.w.b. de basisverzekering mag niet een andere premie worden berekend dan voor de andere (reeds) verzekerden. Kortom, geen onderscheid op leeftijd, geslacht of wat dan ook.

    2.a. en 3.a. idem aan 1.a.

    2.b. en 3.b. idem aan 1.b.

    2.c. en 3.c. geen verplichte acceptatie bij een andere verzekeraar, dus daar zou bij overstappen een probleem kunnen ontstaan.

    2.d. en 3.d. ja hier is de verzekeraar vrij in haar tarieven en acceptatie (zie bijvoorbeeld het gedifferentieerde tarief van Avero-Achmea, hoe ouder des te duurder).

    4. Tja, degene die duidelijk zijn zijn meest weer niet onafhankelijk en andersom. Kijk eens wat rond op zorgverzekering.startpagina.nl en ervaar het zelf.

  • Hayo Giessen

    Simon, bedankt voor je uitgebreide uitleg. Je schreef: “Kijk eens wat rond op zorgverzekering.startpagina.nl en ervaar het zelf.”

    Maar is het niet zinloos om nu een verzekering uit te kiezen op basis van de huidige premies en voorwaarden/vergoedingen? Want die kunnen in de toekomst dus sterk kunnen worden gewijzigd?

    Ik begrijp dat kiezen dus eigenlijk niet zinvol is voor de langere termijn? Terwijl je toch voor de rest van je leven aan een bepaalde zorgverzekeraar vast zit, als je chronisch ziek wordtof een slecht gebit krijgt. In elk geval voor wat betreft de aanvullende verzekering respectievelijk de tandartsverzekering.

  • Simon Kabelfoon

    Het meest zinvol is het om op basis van voorwaarden te kiezen (wat wil ik tot hoever verzekerd hebben?) en dan pas naar een partij te zoeken die daaraan beantwoord tegen de laagste prijs.

    Wat de toekomst gaat brengen kan niemand je vertellen, maar verzekeraars kunnen voorwaarden/premies niet voor 1 individu wijzigen, maar alleen voor een hele groep (dus bijv. niet alleen de chronisch zieken, maar bijvoorbeeld wel de premie voor aanvullende verzekeringen van bijvoorbeeld 50-plussers om maar een willekeurige groep te noemen).

  • Just

    Een verzekeraar kan wel prijzen verhogen, maar zichzelf niet geheel uit de markt prijzen. Wat chronisch zieken betreft is er gelukkig wel een beetje bescherming door de wet.

    Ik ben het met je eens dat shoppen voor een eurootje hier of daar vrij zinloos is, dat kan volgend jaar alweer achterhaald zijn. Aan de andere kant moet je geen zekerheid zoeken die niet haalbaar is.

    Just

  • PeepPeep

    Simon Kabelfoon schreef:

    > 2.d. en 3.d. ja hier is de verzekeraar vrij in haar tarieven

    > en acceptatie (zie bijvoorbeeld het gedifferentieerde tarief

    > van Avero-Achmea, hoe ouder des te duurder).

    Minpuntje voor Avero Achmea?

    Als je ouder bent dan wordt je ervoor gestrafd, ook al ben je kerngezond….

    Pluspuntje voor Avero Achmea?

    De jongeren hoeven niet voor de ouderen op te draaien……