natura vs restitutie

  • Just

    Tot voor kort dacht ik:

    - natura, je gaat naar een zorgverlener waarmee je verzekeraar een contract heeft, en alle kosten (mits gedekt) worden vergoed. Ga je naar niet-gecontracteerde zorg, dan moet je waarschijnlijk bijbetalen (ongeveer meerprijs over gemiddeld tarief van verzekeraar).

    - restitutie: je hebt vrije keus, je kan gaan en staan in NL waar je wilt, de kosten worden vergoed.

    De keuze is dan makkelijk, voor een paar eurootjes meer keuzevrijheid. Makkelijk te adviseren ook.

    Maar na wat navragen en “rondlezen”, blijkt dat het ook met een restitutiepolis kan gebeuren dat een ziekenhuis meer vraagt dan wat er voor staat (DBC A / B??), en dat je dus moet bijbetalen?!?! Dat verandert dan mogelijk weer de overweging, want blijkbaar met restitutie ook geen zekerheid mbt bijbetalen.

    Nu zou je kunnen overwegen: naturapolis bij een grote verzekeraar, omdat die toch bij vrijwel alle ziekenhuizen contracten hebben.

    Nadeel natura: moeilijk na te gaan waar ze geen contract hebben (welke specialisme bij welk ziekenhuis)

    Nadeel restitutie: geen inzicht in tarieven per behandeling, zodat je niet weet waar ze eventueel meer rekenen.

    Of zie ik het verkeerd?

    J.

  • Simon Kabelfoon

    Dat verhaal rond DBC's ben ik nog niet zo tegengekomen (waar heb je dit gelezen?), dus kan daar inhoudelijk niet direct op reageren.

    Verschil natura en restitutie is nu nog niet zo groot, omdat hooguit 10/15% “zorg is ingekocht”, dus het merendeel nog niet.

    Bij natura heb ik gevoelsmatig toch de idee, dat ik het heft uit handen geef.

    Verzekeraar bepaalt nu, maar zeker in de toekomst steeds meer welke zorg ik waar krijg en ik moet maar hopen dat ik die informatie (tijdig) van verzekeraar verneem.

    Denk niet dat dat gaat gebeuren (die bewuste informatieverstrekking dus)en dus op lange termijn kans, dat ik ineens onaangenaam wordt geconfronteerd met….??.., terwijl ik op dat moment net zorgbehoevend ben/wordt.

  • Just

    Ik had (hiervoor) dezelfde gedachte. Wat betreft de DBC's hoorde ik van iemand van Delta Lloyd. DL bevestigde ook het verhaal wat ik vertelde mbt de restitutie polis. Ik las in eerste instantie wat in een nieuwsgroep, met een volgende verwijzing naar de Trias site:

    http://de-nieuwe-zorgverzekering.de-nieuwe-zorgverzekering.nl/de-nieuwe-zorgverzekering/veel-gestelde-vragen-over-de-nieuwe-zorgverzekering-aan-Trias.htm

    Tekst waar het om gaat, is het laatste gedeelte over de restitutie polis.

    2. Uit welke polissen kan ik volgend jaar kiezen bij Trias?

    In het nieuwe stelsel kunt u straks kiezen uit verschillende polissen. Trias gaat er twee aanbieden: de natura-polis en de restitutie-polis. We leggen het verschil hieronder uit:

    Natura-polis

    Bij deze polis levert een door Trias gecontracteerde zorgaanbieder u de gevraagde zorg waarna hij of zij van Trias een vergoeding ontvangt voor de geleverde zorg. Zorg in natura wordt geleverd door zorgaanbieders met wie Trias een contract heeft waarin afspraken worden vastgelegd over onder meer kwaliteit en tarifering. Trias sluit contracten met zo goed als alle zorgaanbieders in Nederland, dus uw keuzevrijheid is zo goed als onbeperkt. Het voordeel van de natura-polis is dat u geen rekeningen krijgt en dus geen administratieve rompslomp heeft.

    Restitutie-polis

    Met een restitutie-polis rekent u zelf af met de zorgaanbieder. Deze zorgaanbieder hoeft geen contract met Trias te hebben. De nota kunt u vervolgens met een declaratieformulier bij Trias indienen. Daarna krijgt u de gemaakte kosten vergoed. Hierbij geldt wel dat de tarieven van de zorgaanbieder marktconform moeten zijn. Met andere woorden: Trias vergoedt de kosten conform de tarieven van gecontracteerde zorgaanbieders.

  • Simon Kabelfoon

    Wat ik in de Trias informatie lees, is dat zij een restitutiepolis uitvoeren, maar dan toch weer min of meer op basis van een natura-dekking (zij vergoeden niet meer dan zij zouden vergoeden aan zorgaanbieders die zij wel hebben gecontracteerd).

    Dat hoeft volgens mij niet hetzelfde als marktconforme tarieven te zijn (waar ze ook over schrijven).

    Vraag me af wie de marktconforme tarieven opstelt.

    Ben daar eerlijk gezegd niet zo in thuis (kom ik nu dus achter), maar ik dacht het College Tarieven Gezondheidszorg (CTG) en niet Trias.

    Ben inmiddels razend benieuwd naar de polisvoorwaarden van de andere verzekeraars (heb die nog niet onder ogen gekregen) en zal daar direct eens een en ander op naslaan.

  • maria

    Probleem met de nieuwe tariefering in de gezondheidszorg is, dat die nu afhangt van de diagnose die de specialist stelt.Maar de diagnose kan pas gesteld worden na een of meerdere consulten en onderzoek

    .Die tarieven zijn op het internet te vinden, maar je kunt de nota pas controleren aan de hand van het diagnosenummer, dus achteraf.

    Het zal dus zaak zijn dat je aan een ongecontracteerd ziekenhuis eerst een schriftelijke verklaring vraagt, dat ze de officiele tarieven hanteren volgens het DBCsysteem.

    Ik denk dat er een groter gevaar van beperking van de vrijheid van een patient schuilt in de kans dat in de toekomst verzekeringsmaatschappijen afspraken gaan maken met ziekenhuizen over bepaalde behandelingen.Bijvoorbeeld: je mag je liesbreuk alleen maar in die en die ziekenhuizen laten opereren, omdat de verzekering met die ziekenhuizen een contract sluit voor een lager tarief dan het DBC systeem.Zoals dat nu al gebeurt met het taxivervoer: ik mag me wel per taxi naar het ziekenhuis laten vervoeren, maar alleen met de door mijn verzekering gecontracteerde vervoerder.

    Maria

  • Judith

    Ik ben bij IZZ verzekerd. Zij hebben alleen de naturapolis maar. Ik heb navraag gedaan en de verzekeringen zijn verplicht om in januari met een lijst te komen met welke hulpverleners ze contracten hebben. Dus dan kan je het inzien. Verder is het zo dat het IZZ met aale ziekenhuizen een contract hebben. Dus er is geen enkel ziekenhuis uitgzonderd. Met de fysiotherapeuten zitten ze nu op 93%. Ze streven ernaar om bijna alles 100% te krijgen. Ze verwachten dat ze met de instellingen waar z enu contracten mee hebben ze dat in januari ook hebben. Dus ik neem de gok en dat het best wel meevalt met die natura verzekering. Nu is het IZZ wel een groete verzekering die altijd goed uitkeert.

  • Berna

    Waarschijnlijk moet je bij een restitutie-polis de rekening voorschieten.

  • Judith

    Ja het kan gebeuren dat je bij een restitutie-polis de rekening thuis krijgt en het zelf naar de verzekering moet sturen. Maar je krijgt het dan wel vergoed. Heeft de verzekering alleen een natura-polis dan kan het zo zijn dat je ergens geholpen bent waar ze geen contact mee hebben en je de kosten niet vergoed krijgt.

  • Simon Kabelfoon

    Je zal bij natura ook altijd de kosten vergoed krijgen als je bij een niet-gecontracteerde zorgverlener zorg afneemt.

    De naturaverzekeraar zal wel een maximum-vergoeding in haar voorwaarden hebben staan (bijv. fysiotherapie voor max. € 20,== per behandeling).

  • Judith

    Ik krijg bij mijn natura verzekering geen vergoeding mocht ik ergens heen gaan waar ze geen contract hebben. Dit staat ook in de polisvoorwaarde. Alleen is mijn verzekering groot en heeft met veel zorgverleners een contract. Dus de kans is heel klein dat ik ergens heen ga waar ze geen contract mee hebben.