Zorgpremies gaan stijgen

  • HJV

    Zorgpremies gaan stijgen zoals in Zwitserland

    Novum) - De premies voor zorgverzekeringen gaan in de komende jaren stijgen. Dat zegt Leo van Loenen van zorgverzekeraar Agis donderdag in het Radio 1 Journaal. Van Loenen verwacht dat in Nederland dezelfde situatie zal ontstaan als in Zwitserland. In 1996 werd daar een systeem ingevoerd vergelijkbaar met het zorgstelsel dat in januari in Nederland van kracht wordt. Dat de premies in Nederland nu lager zijn dan verwacht, is volgens Van Loenen een wassen neus.

    De Zwitsers kregen destijds ook een basisverzekering met een vaste prijs, en daarnaast de mogelijkheid op aanvullend verzekeren. In Zwitserland vielen de premies aanvankelijk lager uit dan verwacht, vertelt Van Loenen. Datzelfde lijkt nu ook in Nederland te gebeuren. Minister van Volksgezondheid Hans Hoogervorst (VVD) hield rekening met een premie van 1100 euro per jaar; maar het gemiddelde komt waarschijnlijk rond de 1050 euro te liggen.

    De relatief lage premies bleken in Zwitserland een wassen neus. Verzekeraars blijken hun polissen in 1996 onder de kostprijs te hebben aangeboden, vertelt Van Loenen. Daarom is het onvermijdelijk dat de premies nu gaan stijgen. Verzekeraars waren totnogtoe verplicht hun reserves aan te spreken om de premies niet te laten stijgen. De overheidsverplichting vervalt per 1 januari, omdat de reserves nu uitgeput zijn. Dan wordt een premiestijging van twintig procent verwacht.

    Van Loenen stelt dat in Nederland net zo'n premiestijging te verwachten is. Hij denkt dat verzekeraars ook hier hun polissen nu aanbieden onder de kostprijs, omdat ze zoveel mogelijk klanten willen behouden of nieuwe klanten willen aantrekken. Het zou onvermijdelijk zijn dat de premies ook hier gaan stijgen. Van Loenen laakt de handelwijze van de verzekeraars, die hij ‘een rare manier om je klanten te bedienen’ noemt. Volgens hem lijkt de lage premie nu een ‘cadeautje’, maar later zal blijken dat het gaat om een ‘lening’.

    bron;

    http://www.nieuws.nl/31733

  • Simon Kabelfoon

    Ennuh…… wat doet AGIS zelf???

    (schijn-)collectiviteiten, noem maar op, alles is mogelijk om aan klanten te komen.

    Wie is er hier nu roomser dan de paus??

  • HJV

    Simon,

    de maatschappijen zullen elkander niet al te veel bestrijden aangaande de zorgverzekering, eerder verdenk ik hun van kartel vorming, het zijn opgelegde verzekeringen door de staat, met een keuze vrijheid van kiezen ener maatschappij , maar wel verplichte deelname anders rest een boete en die overschrijdt de verzekerings premie , mooier legaal systeem voor diefstal/oplichting kan je je niet bedenken, de staat die oplichting/diefstal behoord te bestrijden en te straffen heeft nu het licht op groen gezet, dank aan de knuppels in den Haag.

    HJV

  • Simon Kabelfoon

    Als er iets is waar verzekeraars terughoudend in zullen zijn is het wel de kans dat men betrapt wordt op kartelvorming.

    Wat op dit moment wel (veel meer dan ooit) gebeurt, is dat verzekeraars enorm naar elkaar kijken, bang om marktaandeel te missen of kwijt te raken.

    Oorspronkelijk vastgestelde premies worden bijgesteld (naar beneden!!), omdat men “te hoog in de boom zat” om nog concurrerend te zijn.

    Voorbeeld is o.a. Fortis/ASR/Amersfoortse.

    Oorspronkelijk zichzelf uit de markt geprijsd, inmiddels worden premies relatief fors naar beneden bijgesteld.

    Ander voorbeeld, ONVZ komt later dan bedoeld naar buiten met haar premies, daar de oorspronkelijk gecalculeerde premies erg afweken (naar boven) t.o.v. de op dat moment reeds gepubliceerde premies van collega-verzekeraars.

    In dat opzicht heeft de meneer van AGIS naar mijn inschatting dus wel gelijk, de prmeies zullen de komende jaren nog wel eens (fors) kunnen stijgen, omdat men nu gewoonweg te laag calculeert omwille van marktaandeel.

    Wel jammer, dat juist die club nu iets roept van dien aard, terwijl men hier zelf keihard (zo niet harder dan gemiddeld) aan meewerkt.

    Is overigens niets nieuws, neem de premies van verzuimverzekering bij aanvang van Wulbz maar eens en vergelijk met huidige niveau.

    Voor wat de toekomstige concurrentie betreft, afwachten maar.

    Zal de komende jaren hoe dan ook een harde strijd blijven en niet alleen tussen verzekeraars onderling.

  • Margriet

    Is het ook zo geregeld dat we in de komende jaren zonder kans op weigering kunnen overstappen naar een andere verzekering?

    Dat zou de kans op stijgingen enorm kunnen laten dalen.

    Gr. Margriet.

  • Eric

    Margriet,

    Dat zit er niet in. Voor komend jaar wil men zo veel mogelijk klanten winnen, het is de verwachting dat je vanaf 2007 weer geweigerd kan worden voor de aanv. verz

  • Simon Kabelfoon

    Maar dus niet voor de basisverzekering!! Daarmee kan je jaarlijks non-selectief overstappen

  • Just

    Ik dacht gehoord te hebben dat diverse verzekeraars de komende jaren in ieder geval non-select zullen accepteren, voor combi basis+aanvullend.