VZA vervoer stopt dit nu, ja of nee.

  • Gerda

    Wie weet hoe het nu zit met het VZA vervoer van gehandicapte naar het ziekenhuis?

    Word dit vervoer nu gestopt per 1 April ja of nee.

    Ik meen dat er maar 3 ziektes in aanmerking komen die wel vervoerd mogen worden, maar de andere gehandicapte niet.

  • Yildiz

    Dit is nog niet bekend, de minister is dit wel van plan.

    Alleen personen met de volgende aandoeningen blijven onder de regeling vallen als het wijzigt, namelijk:

    Nierdialysepatiënten, kankerpatiënten die een chemokuur of radiotherapie krijgen, blinden en slechtzienden en rolstoelgebruikers kunnen het vervoer wel vergoed krijgen

    Mvg,

    Yildiz

  • Gerda

    Dus als je een spierziekte hebt, en je nieren werken nog maar voor de helft, mag je niet meer mee, en moet je maar zien hoe je in het ziekenhuis komt.

    Lekker zooitje daar in Den Haag, zelf in luxe en de duurste auto's rijden, en de gehandicapte moeten maar zien hoe zij zich gaan behelpen.

  • rosalietje

    Het besluit is (weer eens) opgeschort. Het vervoer gaat in ieder geval door tot 1 Juni 2004. Veel verzekeraars willen wel dat er voor die 2 maanden opnieuw alle papierwinkels ingevuld worden mbt toestemmingsformulieren.

  • rosalietje

    Kleine aanvulling; die nierdialysepatienten en kankerpatienten krijgen straks ENKEL hun vervoer naar resp nierdialyse of bestraling/chemo vergoed. Alle andere ritten dus OOK niet.

    Het besluit is opgeschort omdat een aantal politieke partijen de gehele groep chronisch zieken vervoer wil blijven bieden en hierover nog geen besluit is gevallen.

  • Gerdien

    Dan wachten wij maar weer af, ik heb VZA vervoer tot Juli tegoed, daarna moet ik mijn eigen bijdrage weer betalen.

    Moet ik nu ook weer formulieren invullen?

  • rosalietje

    Gerdien, je hebt je eigen bijdrage t/m Juli vrijgesteld (lees betaald over juli 2003 en dus de komende 12 maanden hoef je dan niets meer te betalen). Dit geld echter NIET voor je vervoer. Dit word overheidsmatig nu bepaald. De beslissing is dus opgeschort, maar indien die er door komt in de komende 2 maanden, dan is je vervoer per 1 juni 2004 opgeheven. Iedereen die dan nog in aanmerking komt voor vervoer op eerder genoemde uitzonderingsgroepen moet dan opnieuw toestemming vragen en een keuring zoals het er nu naar uitziet ondergaan.

    Er eventjes vanuitgaande voor het gemak dat je je vervoer zou mogen doorzetten dan hoef je geen nieuwe papieren in te vullen als je eigen bijdrage-vrijstelling is verlopen. Je krijgt dan automatisch een rekening van je verzekeraar ter hoogte van de eigen bijdrage, zodra jij nieuwe ritten hebt gemaakt nadat je vrijstelling is verlopen. De papierwinkel hoef je normaalgesproken alleen in te vullen per elke 1 januari, en zolang als dit gedoe met een kabinet wat maar niet beslist aan de hand is, bij verreweg de meeste verzekeraars ook elke keer per verlengde datum voor het VZA eruit gaat. (dus in 2004 was dat eerst tot 1 januari, vervolgens tot 1 april en nu dus tot 1 juni)

  • Gerdien

    Nou, wij wachten maar af, hoe het verder gaat dus, bedankt voor je uitleg rosalietje

  • rosalietje

    Let eventjes goed op, de regeling is inmiddels officieel gewijzigd!!

    Per 1 juni 2004 is de huidige regeling NIET meer geldig, en gaat de nieuwe regeling in!

    De reeds bekende groepen, te weten;

    - rolstoelgebruikers

    - blinden

    - nierdialysepatienten voor dialysevervoer

    - kankerpatienten voor vervoer naar bestraling/chemo

    krijgen hun vervoer nog immer vergoed. Hiervoor moet de arts een verklaring afgeven dat de persoon in kwestie inderdaad in een van deze groepen valt. Het kan zijn dat je opgeroepen word door de verzekeraar om beoordeelt te worden door de medisch adviseur, in andere gevallen word de aanvraag direct goedgekeurd of afgewezen.

    Over de groep chronisch zieken is men er nog altijd niet uit, en dat is nu per verzekeraar verschillend wie wat nog vergoed. Neem hiervoor contact op met de afdeling “vervoer” van de eigen verzekeraar, en laat alles goed op papier zetten vóór je aan nieuwe ritten begint, om zo niet voor onaangename verrassingen te komen te staan.